(23) Schoonheidsprijs

Er was nog weinig tijd over. Met een beetje geluk 3 maanden.

Er was nog weinig tijd over. Met een beetje geluk 3 maanden.

Mijn geliefde: 55 jaar oud, een pragmatisch denker, een rekenwonder, een statisticus. 3 maanden. Veel te lang, wanneer één ding zeker is: Je gaat dood. Hij hoefde de roos niet meer in bloei te zien komen.

De 3 maanden werden 6 weken. Genoeg tijd om met foto’s nog iets over zijn jeugd aan zijn dochters te vertellen, de financiën te regelen, cd’s te beluisteren voor de crematie, afscheid te nemen van geliefde personen. Te vertellen dat hier geen beginnen meer aan is. En verder… met zijn gezicht naar de muur in bed liggen. Wachten op de dood. Ik mocht hem niet meer aankijken. Verdriet mocht niet getoond worden. Wij gingen niet dood. Hij liet zijn verdriet ook niet zien.

Na zijn overlijden. Zo veel verdriet, we mochten huilen. De tranen raakten op. Ik vroeg me steeds af wat ons huwelijk eigenlijk voorgesteld had, nu we dat laatste stukje beiden zo alleen hadden geleefd. Hij zei nog wel dat het zo fijn was geweest dat ik hem altijd ergens naartoe gesleurd of uitgesleurd had. Hier kon ik wel veel mee.

Maar toch… Had ik hem moeten zeggen dat we zo het laatste stuk niet gingen leven? Maar ik wilde hem de vrijheid geven om het op zijn manier te doen. Waarom sloot hij zich zo af? Wat deed ik fout, wat had ik fout gedaan?

Het duurde lang, heel lang voordat ik er achter kwam, dat dit bij ons niet anders kon, ook al verdiende het geen schoonheidsprijs.

En al die prachtige documentaires dan, hoe mooi alles wél kon zijn? Ik keek er gewoon niet meer naar.

Ons huwelijk wás ook niet doorsnee. Ik had hem altijd de vrijheid gegeven om zijn leven te kunnen leiden. Hier was ik gewoon goed in. Hij kon mij niet meer aankijken omdat hem dit pijn deed, hij wilde mij niet achter laten, hij wist dat we zo belangrijk voor elkaar waren.

Hij was zo trouw. Op zijn manier zo zorgzaam.

Gaarne uw reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.