(13) Niets blijft, alles gaat voorbij.

Het is onvermijdelijk alles veranderd.

In 2009 liep ik de voettocht van Zuid Frankrijk naar Santiago de Compostella in Spanje, bekend als “Camino de Santiago”. Een tocht van 900 km. Eén van de dingen die mij raakten, was de kleur van de aarde die, terwijl ik liep, veranderde onder mijn voeten: van rood naar bruin, naar grijs, naar geel en alle tinten daartussen in. Ook de omgeving veranderde, het ene moment liep ik tussen de wijnranken, het andere door de graanvelden om vervolgens ineens door een klein authentiek dorp of door het industriegebied van een grote stad te lopen. Zelfs als ik stil zat was alles aan verandering onderhevig: het zonlicht, de wind, voorbijgangers, gedachten, niets bleef.

Het is onvermijdelijk, alles verandert.

Zo is het ook met rouw, rouw is geen dag het zelfde, rouw verandert continu van kleur en intensiteit. Het ene moment denk je dat het nooit meer goed komt en het andere moment voel je je sterk en geloof je in een betere toekomst. Het ene moment ben je niet te troosten en het andere moment droom je weg bij een mooie herinnering.

Tijdens de voettocht naar Santiago de Compostella ontmoette ik een Duitse zanger. Hij zong voor mij: “Nichts bleibt, nichts bleibt, alles geht” (niets blijft, niets blijft, alles gaat voorbij).

Die woorden ben ik nooit meer vergeten, als ik me even wat minder voel dan komen ze boven en geven ze me troost en vertrouwen. Het blijft niet zo zeggen ze mij, er komen vanzelf weer betere tijden.

In het begin van mijn rouw leek het wel of ik in de bergen liep, het ene moment zat ik in het dal en het volgende zat ik op de top. Ik voelde me als aangeschoten wild.

Het bleef niet zo, de dalen werden minder diep en de toppen minder hoog. Nu loop ik in het zonnetje door een prachtig glooiend landschap. En als het dan toch een keertje regent, vind ik dat niet erg want ik weet dat morgen de zon weer schijnt.

Niets blijft, alles gaat voorbij.
Ook jouw rouw.

Gaarne uw reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.