(82) Keuzes… keuzes… keuzes…

Ieder mens heeft een doel in het leven waarbij keuzes moeten worden gemaakt. Keuzes blijken vooral belangrijk bij het omgaan met verlies en rouw.

Keuzes … keuzes … keuzes …

In het dagelijkse leven maken we bewust en onbewust vele keuzes. Bij de ene keuze is het glashelder waarvoor je kiest, bij een andere zijn de opties niet duidelijk, laat staan dat je de gevolgen ervan kan overzien of, dat je zelfs tot een keuze kan komen.

Tijdens verlies en (het leren) omgaan met rouw voegen emoties daar nog een dimensie aan toe. Het wordt er niet eenvoudiger op, integendeel. Daar komt nog bij dat jouw keuze en de gevolgen daarvan, ook bepaalt hoe je verder gaat op je levenspad.

Hoe maak je keuzes?

rouwverwerking, verliesverwerking, verwerking, emoties, levenspad, gevoel, zekerheid, levensdoel, verantwoording, openbaring, verantwoordelijk, verantwoordelijkheid

Vroeger dacht ik altijd dat het maken van een keuze op je levenspad kan worden vergeleken met het maken van een keuze wanneer je op een kruispunt staat. Je ziet verschillende straten op het kruispunt bij elkaar komen. In de straten kun je zien wat daar is, maar het zicht is beperkt. Daarna is het onbekend terrein. En ja, hoe ga je nu verder?

  • Je kan een keuze maken op basis van wat je in eerste instantie ziet en het onbekende accepteren voor wat het is en voor wat het vertegenwoordigt.
  • Keuzes kunnen worden gemaakt op basis van je gevoel. Van de richting waarin je voelt dat je bestemming ligt. De straat en het onbekende accepteer je daarbij voor wat ze zijn en vertegenwoordigen.
  • Misschien staat er op het kruispunt een bankje waarop je kan zitten. Waarop je kan overdenken hoe je verder moet. Waarop je alle voor en nadelen naast elkaar afweegt van de verschillende keuzes die je hebt. Net zolang totdat je zeker bent van je keuze.

Zolang je echter geen keuze maakt sta je letterlijk stil en kom je niet verder in je leven. En, je krijgt nooit volledige zekerheid voor het maken van je keuze. Immers, zodra je daarna de eerste stappen hebt gezet verandert alles omdat zaken die eerst voor je verborgen waren nu wel zichtbaar worden. Kortom het heeft geen zin om (in detail) te beredeneren welke keuze je zou moeten maken… ga voornamelijk op je gevoel af.

Waarom zou je keuzes moeten maken?

In mijn beleving heeft ieder mens een doel in het leven. Alleen dat doel is niet echt belangrijk. Wat belangrijk is, is de weg die je volgt om jouw doel te bereiken en vooral de lessen die je onderweg leert zijn belangrijk.

Om je doel te bereiken zal je keuzes moeten maken om verder te komen op je levenspad. Welke, dat is niet aan mij. Dat is aan jou! Het betekent ook dat je van jouw keuze de gevolgen zal moeten accepteren, het is immers jouw beslissing.

Wat ik heb geleerd

Wat ik tot nu toe heb geleerd is dat het niet echt uitmaakt welke keuze ik maakte om mijn doel te bereiken, dat doel bereik ik toch wel. Alleen, de ene weg daarnaartoe is anders dan de andere weg. De ene weg is moeilijker of langer dan de andere weg. Wat echt belangrijk bleek te zijn, is vertrouwen te hebben dat het pad dat ik koos voor mij het juiste pad was.

Het verbaasde mij ook iedere weer dat ik rust kreeg wanneer ik eenmaal een beslissing had genomen. Ik had immers een stap gezet. En hoe de situatie ook was waar ik uitkwam, of misschien nog wel steeds zo was als daarvoor, ik had een stap gezet … een stap voorwaarts. En daarmee had ik op dat oment nieuwe mogelijkheden geopend om verder te komen op mijn levenspad … in mijn leven. Ik maakte gebruik van alles wat ik ontdekte, zag, kreeg, ontving en voelde. Mijn devies was en is nog steeds: “Benut het volledig! Haal er alles uit wat erin zit!”

Wat jij zou kunnen leren

Wanneer je keuzes maakt of gaat maken ontdek jij op een gegeven moment misschien ook dat je nieuwe dingen hebt geleerd. Iets dat je anders nooit zou hebben bedacht en voor jou een openbaring is … waar je een blij mens van wordt!

Maar besef wel dat het jouw eigen verantwoordelijkheid is om ook keuzes te maken en te blijven maken, hoe moeilijk en vervelend dat iedere keer ook kan zijn, om je doel op je levenspad te kunnen bereiken.

Tekst gewijzigd op: 27-06-2020

Auteur: Hans Fransen

Oprichter van Stichting Jouw Rouwverwerking

Gaarne uw reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.