(82) Keuzes… keuzes… keuzes…

Zolang je echter geen keuze maakt sta je letterlijk stil en kom je niet verder in je leven. En, je krijgt nooit volledige zekerheid voor het maken van je keuze. Immers, zodra je na je keuze de eerste stappen hebt gezet verandert alles omdat zaken die eerst voor je verborgen waren nu zichtbaar worden. Kortom het heeft geen zin om (in detail) te beredeneren welke keuze je zou moeten maken… ga voornamelijk op je gevoel af.

In het dagelijkse leven maken we bewust en onbewust vele keuzes. Bij de ene keuze is het glashelder waarvoor je kiest, bij een andere keuze zijn de opties niet duidelijk, laat staan dat je de gevolgen van je keuze kan overzien… of… dat je zelfs tot een keuze kan komen.

Tijdens rouw en rouwverwerking voegen emoties daar nog een dimensie aan toe. Het maken van een keuze wordt niet eenvoudiger… integendeel. Daar komt nog bij dat dergelijke keuzes van invloed zijn op hoe je verder gaat op je levenspad.

Vroeger dacht ik altijd dat het maken van een keuze net is als wanneer je op een kruispunt staat. Je ziet verschillende straten op het kruispunt bij elkaar komen. In de straten kun je zien wat daar is, maar het zicht is beperkt. Daarna is het onbekend terrein. En ja… hoe ga je nu verder?

  • Je kan een keuze maken op basis van wat je in eerste instantie ziet en het onbekende accepteren voor wat het is en voor wat het vertegenwoordigt.
  • Je kan een keuze maken op basis van je gevoel, van de richting waarin je voelt dat je bestemming ligt en de straat en het onbekende accepteren voor wat ze zijn en voor wat ze vertegenwoordigen.
  • Misschien staat er op het kruispunt een bankje waarop je kan zitten. Waarop je kan overdenken hoe je verder moet. Waarop je alle voor en nadelen naast elkaar afweegt van de verschillende keuzes die je hebt. Net zolang totdat je zeker bent van je keuze.

Zolang je echter geen keuze maakt sta je letterlijk stil en kom je niet verder in je leven. En, je krijgt nooit volledige zekerheid voor het maken van je keuze. Immers, zodra je na je keuze de eerste stappen hebt gezet verandert alles omdat zaken die eerst voor je verborgen waren nu zichtbaar worden. Kortom het heeft geen zin om (in detail) te beredeneren welke keuze je zou moeten maken… ga voornamelijk op je gevoel af.

In mijn beleving heeft ieder mens een doel in het leven. Alleen dat doel is niet echt belangrijk… wat belangrijk is, is de weg die je hebt gevolgd en volgt om jouw doel te bereiken en vooral de lessen die je onderweg hebt geleerd en leert zijn belangrijk.

Om je doel te bereiken zal je keuzes moeten maken om verder te komen in het leven. Welke keuzes? Dat is niet aan mij. Dat is aan jou! Jij bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt in je leven. Het betekent ook dat je de gevolgen van een gemaakte keuze moet accepteren… het is immers jouw keuze.

Wat ik tot nu toe heb geleerd is dat het niet echt uitmaakt welke keuze je maakt om je doel te bereiken. Wanneer je keuzes blijft maken bereik je dat doel toch wel. Alleen de ene weg daarnaartoe is anders dan de andere weg. De ene weg is moeilijker of langer dan de andere weg. Wat echt belangrijk is, is vertrouwen te hebben dat het pad dat jij hebt gekozen voor jou het juiste pad is.

Het verbaast mij ook iedere weer dat je rust krijgt wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt. Je hebt een stap gezet. En hoe de situatie ook was waar je uitkomt… of misschien nog wel steeds zo is… je hebt een stap gezet… een stap voorwaarts. En daarmee heb je nieuwe mogelijkheden geopend om verder te komen in dit leven. Maak dan ook gebruik van alles wat je ontdekt… wat je ziet… wat je krijgt… wat je ontvangt… wat je voelt. Benut het volledig! Haal er alles uit wat erin zit!

Misschien ontdek je dan op een gegeven moment dat je nieuwe dingen hebt geleerd… iets dat je anders nooit zou hebben gedaan… iets dat voor jou een openbaring is… waar je een blij mens van wordt!

Maar besef wel dat het jouw eigen verantwoordelijkheid is om ook de keuzes te maken en te blijven maken, hoe moeilijk en vervelend dat iedere keer ook is, om je doel op je levenspad te kunnen bereiken.

Auteur: Hans Fransen

Oprichter van Stichting Jouw Rouwverwerking

Gaarne uw reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.