(47) Leef nu… omdat vandaag belangrijk is

Het maakt niet uit wat in het verleden is gebeurd, maar we leven nu want vandaag is belangrijk omdat alles wat je doet bepalend is voor je toekomst. Persoonlijk zou ik daaraan nog willen toevoegen: leer van het verleden en pas die lessen nu toe.

Ik was aan het nadenken over een onderwerp voor deze week. Meestal is het niet zo moeilijk om een onderwerp te vinden, maar dit keer wel. Ik zette de tv aan in de hoop iets interessants te vinden dat mijn aandacht kon afleiden om mijn zoektocht voor deze week even te vergeten. Het eerste beeld dat ik zag was een scene uit een film die onmiddellijk mijn aandacht trok. De scene was uit de film “Struck by Lightning” en ging over een jongen en een meisje (Melory). Melory had altijd een camera bij de hand en maakte vaak films.

De scene:

De jongen: “Melory, waarom film je alles? Ik bedoel, je hoeft je toch zeker niet… alles te herinneren.”
Melory: “Wat is niet de moeite waard om herinnerd te worden? Met de goede herinneringen komen ook de slechte herinneringen en ik heb veel van beide. Ik kan tenminste de slechte delen snel doorspoelen. Het maakt niet uit of je in het verleden vastzit of dat je het verleden probeert te vergeten. Wat belangrijk is, is wat je in het heden doet en ik probeer alles op te nemen”

De boodschap is voor mij duidelijk. Het maakt niet uit wat in het verleden is gebeurd, maar we leven nu want vandaag is belangrijk omdat alles wat je doet bepalend is voor je toekomst. Persoonlijk zou ik daaraan nog willen toevoegen: leer van het verleden en pas die lessen nu toe.

Ik weet het… het is makkelijk gezegd… en je hebt er moed voor nodig om zo te leven wanneer je iemand hebt verloren die voor jou dierbaar was of is. Maar wat ik ook weet is dat je de slechte delen niet snel hoeft door te spoelen omdat je uiteindelijk alleen de goede dingen nog herinnert.

Toen ik op het internet zocht naar informatie over de film kwam een andere gedachte bij me op. Waarom zag ik die scene uit een film van zo’n 85 minuten direct nadat ik de tv had aangezet? Was dit toeval of zat daar wat anders achter. De les die ik begin te leren over het afgelopen halfjaar is dat meer zaken meerdere keren per week mijn onmiddellijk aandacht trekken. Zaken die ik kan relateren aan de doelstellingen van de Stichting Jouw Rouwverwerking en het voelt ook als een vorm van begeleiding.

Begeleiding?… Ja, ik ben niet de enige… we worden allemaal begeleid… je moet er echter wel voor openstaan.

Auteur: Hans Fransen

Oprichter van Stichting Jouw Rouwverwerking

Gaarne uw reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.