(59) Opluchting

DSC00157.JPG_adjustedWe weten dat rouw vele vormen kan aannemen en op veel manieren kan worden verwerkt. We weten ook dat rouw niet alleen over het verlies van een dierbare hoeft te gaan en dat rouw ook over het gemis van dingen van alle dag kan gaan. Rouw hoeft ook niet altijd over verdriet te gaan.

Je hebt een relatie. Je legt er je hart in, en misschien zelfs je ziel. De relatie gaat goed, gaat uitstekend zelfs. En dan ineens komt er een kentering in de relatie. Een kentering die voor jou zo maar uit de lucht komt vallen. Als een donderslag bij heldere hemel. Je doet er alles aan om de relatie in stand te houden, maar het mag niet baten.

De relatie wordt beëindigd en na verloop van tijd komt alles weer bij je min of meer tot rust. Uiteindelijk blijft er alleen maar verbazing over. Verbazing over het feit dat je naast verdriet ook opluchting voelt dat de relatie voorbij is. Verdriet, dat kan je begrijpen, maar opluchting… en waarover dan wel?

Persoonlijk denk ik, en daar je mag natuurlijk over van mening verschillen, dat wanneer je alles doet, maar dan ook alles doet, om je relatie in stand te houden het rouwproces na het beëindigen van de relatie (relatief) kort duurt. Misschien heb je het op dat moment niet zo beseft, maar je rouw proces is immers al bij de het bewust worden van de kentering in je relatie begonnen. Gedurende dat “rouwproces” heb je (samen) alles gedaan wat je kon en uiteindelijk constateerde je dat er niet meer inzat.

Wanneer na een kentering van een relatie, deze op een dergelijke wijze wordt beëindigd, dan blijft naar mijn mening alleen nog opluchting over. Opluchting omdat het werken aan de relatie in de laatste periode heel veel energie heeft gevraagd en ook heel veel emotie en stress heeft opgeleverd. Opluchting omdat je alles hebt gedaan wat mogelijk was. Opluchting omdat je na de beëindiging van de relatie weer relatief snel kon verder gaan op je levenspad.

Auteur: Hans Fransen

Oprichter van Stichting Jouw Rouwverwerking

Gaarne uw reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.