(79) Acceptatie

Zolang jij accepteert wie jijzelf bent, je mogelijkheden aanvaart en daarmee kan leven en met jouw mogelijkheden het onderste uit de kan haalt, dan lever je een topprestatie!


Acceptatie, een woord, met een heel krachtige en soms toch ook met een beladen betekenis. Een woord dat zelfs van grote invloed op ons leven kan zijn.

Maar, acceptatie van wat? Gaat het over de acceptatie van de ander, zoals deze is… met alles erop en eraan… zonder enig commentaar? Soms… maar bij de verwerking van je verlies gaat acceptie over… jezelf. Het accepteren van wat je hebt en wie je bent. Misschien nog een stap(je) verder is het blij kunnen zijn met wie je bent. Het accepteren van je beperkingen. Het accepteren van de mogelijkheden die je hebt om in het leven de dingen te doen die je… kan doen. Niet die dingen die je zou willen doen en niet kan doen omdat het buiten je mogelijkheden ligt. Maar wanneer je met je beperkingen kan leven… dat hoeft helemaal niet lichamelijk te zijn of… financieel te zijn of… dat je niet de opleiding hebt gehad die je had willen hebben of… Wanneer je kan leven met wat je hebt… dat is acceptatie!

shutterstock_131791328Zolang jij accepteert wie jijzelf bent, je mogelijkheden aanvaart en daarmee kan leven… met jouw mogelijkheden het onderste uit de kan haalt… dan lever je in mijn ogen een topprestatie. Dan ben je, ook al vinden anderen dat misschien niet zo… een kanjer. Daar hoef je helemaal niet voor rijk te zijn. Je bent juist rijk wanneer je dat kan doen wat je wilt bereiken… met alle mogelijkheden van dien.

Wat een ander over jou vindt is op zich belangrijk, maar het moet niet de acceptatie van jezelf in de weg staan. Wat de ander van jou vindt is in principe het probleem van de ander.

Acceptatie kan leiden tot een positieve grondhouding en dat helpt je dat je je niet zonder meer neerlegt bij de beperkingen en de kansen van jezelf en de wereld om je heen, maar dat je juist gebruik maakt van alle middelen en mogelijkheden hoe beperkt en hoe kansrijk die ook mogen zijn om je een doel te stellen dat voor jou haalbaar is. Daarbij is niet alleen het doel belangrijk maar ook de ervaringen op de weg er naartoe.

En wat als je nou niet accepteert, of niet kan, of niet wilt accepteren? Dan word je verbitterd. Dan stoot je mensen af. Dan kom je alleen te staan. Dan kom je uiteindelijk op een punt dat je aangeboden hulp, hoe goed ook bedoeld niet kan of niet wilt aanvaarden. Dan word je eenzaam en gaat het van kwaad tot erger. En al je energie gaat zitten in een verloren strijd.

Daarom alleen al is acceptatie belangrijk, het leidt tot een positieve grondhouding waardoor je iets moois van je leven kan maken!

Auteur: Hans Fransen

Oprichter van Stichting Jouw Rouwverwerking

Gaarne uw reactie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.