(49) Angst voor…

Er blijkt een veel voorkomende angst voor mensen te bestaan. Bij de meeste mensen bestaat deze angst in een lichte vorm waar ze goed mee kunnen leven. Ook al voelen ze zich ongemakkelijk wanneer ze contact hebben met voor hen onbekende mensen.

Dat we daarnaast het begrip xenofobie, angst voor buitenlanders, hebben komt dan misschien doordat de angst voor mensen wordt ‘versterkt’ omdat we niet de gewoontes en de achtergrond van de buitenlandse culturen kennen; de angst voor het onbekende.

Persoonlijk kan ik me daar niets bij voorstellen. Misschien komt dit doordat ik vaak en in veel plaatsen in het buitenland ben geweest en… heb gewerkt. Misschien komt het doordat ik ook ben geïnteresseerd in andere culturen en mensen. Tijdens het wachten op vliegvelden voor de (aansluitende) vlucht en geregeld tijdens de vlucht zelf, heb ik vaak met mensen gesproken. Meestal vond ik de gesprekken boeiend en bij het afscheid hield ik er altijd een goed gevoel aan over. Soms kwam je die ander weer ergens tegen en werd je als een goede bekende begroet; mooie momenten waren dat in het leven.

Angst is een emotie die wij mensen zelf bedenken. Het is een emotie die meestal niet is gebaseerd op feiten maar op wat zou kunnen gebeuren. Al is het wel zo dat angst gebaseerd op eerdere ervaringen een sterkere emotie bij ons oproept omdat wat zou kunnen dan veel realistischer is.

C.S Lewis schreef in “A Grief Observed”:
Niemand heeft me ooit verteld dat verdriet zoals angst voelde. Ik ben niet bang, maar het is het gevoel alsof je bang bent.

Misschien is het daarom wel dat wanneer je in de rouw bent, mensen je uit de weg gaan… omdat ze bang zijn voor het verlies van één van hún dierbaren… omdat zij bang zijn niet te weten hoe naar jou te reageren… omdat ze er niet over willen praten… omdat ze bang zijn voor het onbekende. Het kan ook zomaar zijn dat jij anderen uit de weg gaat… omdat je niet iedere keer herinnerd wilt worden aan het verdriet… of het verlies dat je hebt geleden.

Dit zou ook kunnen verklaren waarom mensen die dit zélf eerder hebben meegemaakt je niet uit de weg gaan en meestal wel met je praten.

Auteur: Hans Fransen

Oprichter van Stichting Jouw Rouwverwerking

Gaarne uw reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.