(40) ‘Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg’ (De Boeddha)

‘Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg’.

Camino
Camino

Ik was bij een vriendin die net terug kwam van haar twee maanden durende voettocht naar Santiago de Compostella. De voettocht naar Santiago wordt ook wel ‘de Camino de Santiago’ genoemd wat wandeling naar Santiago betekent.

Zelf liep ik ‘de Camino’ in 2008 en al pratende met mijn vriendin en foto’s bekijkend werd ik overspoeld door de herinneringen aan mijn eigen Camino. Ik denk dat iedereen die de Camino loopt, geniet van de eenvoud en liefde die daar voor het oprapen ligt. Je hoeft hem niet eens op te rapen want je bent er een onontkoombaar onderdeel van. Het Leven draait daar om eten, slapen, lopen, en communiceren met je mede-pelgrims. Je komt onvermijdelijk ook ongemakken en confrontaties tegen maar die lossen ook weer heel snel op. Ik denk doordat je daar zo sterk ervaart dat je gedragen wordt door alles om je heen. Niemand vraagt zich af wat je afkomst of status is. Waar het daar wel om gaat is: wat beweegt jou; waarom ben je hier; wat wil je ervaren en wat ervaar je. Om hulp vragen is niet nodig, want de hulp is overal om je heen. Het leven stroomt daar vanzelf.

Het gaat om de weg; daar gebeurt het. De kleur van de aarde en het landschap veranderen terwijl je loopt en iedere dag zijn er nieuwe ontmoetingen en uitdagingen. Elke ontmoeting brengt je wat nieuws geïnspireerd door de omgeving van dat moment en elkaar. Er is zoveel herkenning. Dat er zoveel herkenning is, komt volgens mij doordat iedereen dezelfde kant op loopt.

In het dagelijks leven is dat niet anders, eigenlijk lopen we allemaal de zelfde kant op. We doen het allemaal op onze eigen manier, maar als je echt met elkaar gaat communiceren dan blijken die verschillende manieren heel herkenbaar te zijn; ze blijken de zelfde grond te hebben.

Door de Camino heb ik de eenvoud van het leven leren kennen. Twee maanden lang was mijn enige bezit de inhoud van mijn rugzak. En ik miste niets. Nou ja, soms verlangde ik naar een warm bad, maar prompt kwam er dan een warm bad op mijn pad.

Eigenlijk hebben we allemaal hetzelfde doel en dat is gelukkig zijn. Het geluk zit niet in het vinden van geld, status of macht. Wat zou het mooi zijn als we gaan inzien dat het leven eigenlijk heel eenvoudig is. Dat er helemaal geen verschillen zijn en dat we op een heel simpele manier samen gelukkig kunnen zijn op weg naar daar waar we naar op weg zijn. Luister naar wat de ander je aanreikt; het is waarschijnlijk precies wat je op dit moment nodig hebt. Leven in eenvoud, vol respect en liefde voor elkaar zonder enig onderscheid in status of afkomst.

Het gaat om de weg, daar gebeurt het. Die mooie bloem of dat ondeugende kind of die glimlach van zomaar iemand. Daar gaat het om.

‘Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg’.

Gaarne uw reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.