(33) Met liefde

Wat mij heeft geholpen is de wetenschap dat als je iets met liefde doet, dat altijd wordt gevoeld.

Na het overlijden van mijn man heb ik inmiddels het leven weer opgepakt. Wat mij heeft geholpen is de wetenschap dat als je iets met liefde doet, dat altijd wordt gevoeld. Hoe ik dit heb geleerd vertelt het onderstaande verhaal.

Vijf weken na de dood van mijn man heb ik een afspraak gemaakt met zijn behandelend arts. Ik wilde graag met de dokter napraten over wat er allemaal was gebeurd en in zekere zin ook om voor mezelf een periode af te sluiten. De gang naar het ziekenhuis was zwaar, er lagen immers zoveel nare en verdrietige herinneringen…..

Bij het weerzien van de dokter leek het net een oude bekende, een vriend bijna, ik had de neiging hem te omhelzen en toch ook weer niet. Deze man die zo belangrijk in ons leven is geweest. Hij die ging over het leven en de dood van mijn man. Alle cruciale beslissingen over medicatie, behandelingen, opnames,  over uitslagen van de veelvuldige MRI’s, zijn door hem genomen.

Maar wie was onze dokter eigenlijk? Ik had er voordien nooit bij stil gestaan. Nooit naar geïnformeerd en zelf nooit aan gedacht. Nu eindelijk de gelegenheid om eens door te praten. Over wat onze beider ervaring was en hoe het voor ons beiden is geweest, voor hem als behandelend arts en voor mij als partner.

Hij waardeerde het zeer dat ik langs was gekomen. Het werd een mooi, intens, eerlijk en open gesprek. Voor het eerst had ik oog en aandacht voor de arts en hij voor mij. We waren een goed team concludeerden we, alle twee vanuit onze eigen rol en vanuit een diep respect voor elkaar. We hebben zo goed en zo kwaad als het ging gehandeld, met als ultiem doel de kwaliteit van leven zo goed mogelijk voor ogen te houden. Alles gedaan om het leven te rekken en het vooral leefbaar te houden.

De arts adviseerde mij nu om de draad weer op te pakken, hoe moeilijk dat ook zou zijn. Weer te gaan werken, tussen de mensen te zijn, te sporten en weer leuke dingen te gaan doen. Bij het afscheid nemen vertelde hij me dat hij mijn man met liefde had behandeld.

Ja, met liefde en dat is wat mijn man en ik ook hebben gevoeld. Soms hoeven daar geen woorden aan te pas te komen.

De arts is vlak na mijn bezoek met pensioen gegaan. Ik heb inmiddels het leven weer opgepakt. Wat mij heeft geholpen is de wetenschap dat als je iets met liefde doet, dat altijd wordt gevoeld.

Gaarne uw reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.